Basında Fikret Otyam

CHP Lideri Kılıçdaroğlu Fikret Otyam için “Doksana Bir Kala” etkinliğinde

20.12.2014

CHP Lideri Kılıçdaroğlu Fikret Otyam için “Doksana Bir Kala” etkinliğinde, “Bir dönem politik yazılarıyla, bir dönem sanatıyla, bir dönem resimleriyle sanat ve medya dünyamıza damga vuran Otyam usta ile aynı masada olmaktan, onunla aynı havayı teneffüs etmekten onur ve gurur duyduğumu belirtmek isterim” dedi.

Maltepe Belediyesi tarafından düzenlenen, yazar ve ressam Fikret Otyam’ın 89. yaşının kutlandığı etkinlikte, “Fikret Otyam Müzesi” ve “Fikret Otyam Sanat ve Eğitim Vakfı”nın kuruluşu açıklandı

Kemal Kılıçdaroğlu ve Ali Kılıç tarafından Fikret Otyam’a, Fikret Otyam Sanat ve Eğitim Vakfı’nın “Vakıf Senedi” sunulurken, Otyam için doğum günü pastası kesildi. Fikret Otyam, “Bunun adı vefadır. Eğer bireyde vefa yoksa, toplumda vefa yoksa bırakın gitsin kaya dibine. Ben, vefayla yaşadım, beni yaşatan insanların vefası, sevgisi olmuştur. Burada toplandık, güzel bir rüya görüyorum gibi oldu. Sağolun, hoşgeldiniz, ayaklarınıza bin sağlık” dedi.

Maltepe Belediyesi’nce, gazeteci, yazar ve ressam Fikret Otyam’ın 89. yaşını kutlamak amacıyla düzenlenen “Doksana Bir Kala” etkinliğinde, Maltepe’de açılacak “Fikret Otyam Müzesi” ile “Fikret Otyam Sanat ve Eğitim Vakfı”nın kuruluşu açıklandı.

Maltepe Belediye Başkanı Ali Kılıç’ın ev sahipliğinde Cevahir İstanbul Asia Hotel’de gerçekleştirilen doğum günü kutlamasına, CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, CHP’nin önceki Genel Başkanı Deniz Baykal, Genel Başkan Yardımcısı Ercan Karakaş, İstanbul Milletvekili Kadir Gökmen Öğüt, İstanbul İl Başkanı Murat Karayalçın, eski DSP Genel Başkanı Zeki Sezer, Fikret Otyam’ın eşi Filiz Otyam, kızları İrep Meliha Bilgiç, Elvan Baransel ve Döne Otyam’ın da aralarında bulunduğu siyaset, sanat ve medya dünyasından çok sayıda kişi katıldı.

Kemal Kılıçdaroğlu, gecede yaptığı konuşmada, bir toplumun yaşam kalitesini belirleyen temel öğenin sanat olduğunu belirterek, “Sanatına önem vermeyen hiçbir toplumun tarihte varlık gösterdiği bilinmiyor. Sanat aslında düşüncenin yoğunlaşması demektir. Bazen bu bir resimdir, bazen bir filmdir, bazen bir karikatür, bazen bir roman, bazen bir öyküdür” dedi.

Fikret Otyam’ı yıllar önce Cumhuriyet gazetesindeki röportajlarıyla tanıdığını dile getiren Kılıçdaroğlu, insanların Otyam’ın fotoğraflarıyla Güneydoğu’yu, bölgeyi, bölgenin dramını, kültürünü tanıdığını söyledi.

Kılıçdaroğlu, sanatın gücüne ilişkin de şu öyküyü anlattı:

“Alexandre Dumas, romanını yazıyor, Paris’te bir gazetede günlük tefrika halinde yayımlanıyor. Parisliler sabahın erken saatlerinde gazete büfelerinin önünde bekliyorlar, romanın devamını okumak için. Yaz ayları geliyor, Alexandre Dumas gazetenin patronuna ‘Ben tatile gideceğim, dönüşte romanı yazarım’ diyor. Patronu, ‘Olur mu, bütün Parisliler seni bekliyor, mümkün değil. Bitireceksin, ondan sonra’ diyor. Dumas, ‘Bitirmeyeceğim’ diyor. Patronu, Dumas’yı mahkemeye veriyor. Dava görüşülürken, yargıç ‘Sen Parislileri bekletemezsin, romanını bitirmek zorundasın’ diyor. Dumas, bir kağıt kalem getirilmesini istiyor, romanın aktörünün ismini yazıyor, ‘Ayakları titredi, yere düştü ve öldü’, altına son yazıyor ve ‘Götürün yayımlayın, roman bitmiştir’ diyor. Patronu, ‘Ne yapıyorsun?’ deyince Dumas, ‘Ben sana tatile gideceğimi söyledim’ diyor, iznini alıyor ve tatile gidiyor.”

Sanatın bir toplumun yaşam kalitesini belirlediğini vurgulayan Kılıçdaroğlu, “O nedenle sanat bir toplum için çok önemlidir. Sanatı olmayan bir toplumu düşünmek zaten mümkün değildir. Düşünceyi yoğunlaştırıyorsanız, bir şiirde bazen her şeyi yoğunlaştırabilirsiniz” diye konuştu.

Kılıçdaroğlu, Otyam’ın sanata katkı yapan önemli kilometre taşlarından biri olduğunun altını çizerek, “Bir dönem politik yazılarıyla, bir dönem sanatıyla, bir dönem resimleriyle sanat dünyamıza, röportaj dünyamıza, gazete dünyamıza damga vuran ender insanlardan biridir. 89′uncu yılı dolayısıyla kendisiyle aynı masada olmaktan, onunla aynı havayı teneffüs etmekten onur ve gurur duyduğumu belirtmek isterim” ifadelerini kullandı.

Fikret Otyam adına bir müze açılmasının önemine işaret eden Kılıçdaroğlu, böylece Fikret Otyam adının kalıcılığını sürdüreceğini belirtti.

- “Güzel bir rüya görüyorum gibi oldu”

Sanatçı Fikret Otyam da “Bunun adı vefadır. Eğer bireyde vefa yoksa, toplumda vefa yoksa bırakın gitsin kaya dibine. Ben, vefayla yaşadım, beni yaşatan insanların vefası, sevgisi olmuştur. Burada toplandık, güzel bir rüya görüyorum gibi oldu. Sağolun, hoşgeldiniz, ayaklarınıza bin sağlık” diye konuştu.

Kemal Kılıçdaroğlu ve Ali Kılıç tarafından Fikret Otyam’a, Fikret Otyam Sanat ve Eğitim Vakfı’nın “Vakıf Senedi” sunulurken, Otyam için doğum günü pastası kesildi.

Vakfın kuruluş amacı da “Türkiye Cumhuriyeti’nin çağdaş uygarlık düzeyini sürdürmesine ve küresel sanat alanında saygınlığını güçlendirmesine katkı sağlamak, sanatçı, araştırmacı, yazar ve gazeteci Fikret Otyam’ın adını yaşatmak, plastik sanatlar ve sanatla ilgili alanlar ile gazetecilik ve fotoğrafçılık öncelikli olmak üzere iyi eğitilmiş ve yüksek düzeyde beceriye sahip küresel çapta aktif insan gücünü yetiştirmek, bunun için eğitim vermek, Maltepe ve Fikret Otyam simgesine, kimliğine ve vakıf vizyonuna uygun bölge içinde ve ülke sathına yayılmış sanat altyapısı gerçekleştirmek” şeklinde açıklandı.

Etkinlikte, gazeteci Nebil Özgentürk’ün Fikret Otyam için hazırladığı belgeselin de gösterimi yapıldı. 20 Aralık 2014 - Cumartesi  
Kaynak: http://www.chp.org.tr/?p=168688