Fikret Otyam, 1926 Aksaray doğumlu. Öğrenimini İstanbul Devlet Güzel Sanatlar Akademisi Yüksek Resim Bölümü’nde tamamladı ve burada ressam Bedri Rahmi Eyüboğlu’nun öğrencisi oldu. Küçük yaşlarında babasının eczanesinde babasına yardım ederken köylülerle arasında geçen diyalogları, onların hal ve hareketlerini, kafasına yazıp, eve gidince mürekkepli kalemi ile defterine zihnindekileri öyküleştirerek aktardığını belirten Otyam’ın bunlar ilk öyküleri arasında yer alır…
Fikret Otyam 1953 yılında “Son Saat” gazetesinde gazeteciliğe başlar ve sonrasında ise Dünya, Ulus, Cumhuriyet gazetelerinde çalışır; emekli olur. Emekli olduktan sonra Gazipaşa’ya yerleşir ve Aydınlık Gazetesi’nde yazmaya başlar. (Halen de Aydınlık Gazetesi’nde yazmaktadır.) Anadolu ve Güneydoğu Anadolu ile ilgili yaptığı röportajları ile daha çok tanınan sanatçı, bu röportajları kitap haline getirir. Akdeniz Gazetecilik Vakfı ve Altın Portakal Kültür Sanat Vakfı’nın kurucu üyelerindendir. 30’un üzerinde resim sergisi açan Otyam’ın resimlerinin birçoğu yurt dışında birçok müzede özel koleksiyonlar içerinde yer almakta. Dokuma ve fotoğraf sanatçısı eşi Filiz Otyam ile beraber de birçok sergi açmıştır sanatçı. Fikret Otyam, Gazeteciler Cemiyeti Basın Şeref Belgesi’nden UNESCO AIAP Türkiye Ulusal Komitesi Uluslararası Plastik Sanatlar Derneği Onur Belgesi’ne kadar uzanan geniş bir ödül listesine sahip.
Çok başarılı bir sanatçısınız… Bu başarılı özgeçmişin oluşması için ne yaptınız? Başka bir deyişle bu başarının sırrı nedir?
Öncelikle yaptığınız işin eğitimini almak yeterli değildir. “Alaylı” da olabilirsiniz, fark etmez. Yetenek en önemli unsurdur sanatta. Bende yeteneğimi fark ettikten sonra yılmadan araştırdım, çalıştım. Kimin için yazdığımı, kimin için o fotoğrafı çektiğimi çok iyi biliyordum. İğneyle kuyu kazar gibi konuların, kaba tabirle, “cıcığını” çıkartırdım. 50’ye yakın kitabım bunun kanıtıdır.
Röportaj: Aybel Avcı
KAYNAK : http://www.antalyayerelhaber.com/roportajlar/haberdetay/fikret-otyam-yetenek-en-onemli-unsurdur-hayatta/2011-08-05