Fikret Otyam ile anılara kaldığımız yerden devam ediyoruz...
İşte bir ara “altıma kaçırdığım’”dediği ve babasının fotoğraf makinesine gözünü diktiği anlara ait dakikalar Otyam’ın ağzından şu şekilde gelişiyor.
“Baba ver, Paşa’yla sizi bir çekeyim…” dedim. Babam “Bak kırarsan bende senin kafanı kırarım” dedi. Bende fotoğraflarını çektim. Işık arkadan geliyor, Paşa’nın beyaz saçları görünüyordu.
İsmet Paşa geldi yemek başladı. Bende su böreğini çok severim. Bizim evde pişti börekler Hatça hanım teyze vardı. Nur içinde yatsın, oradan bir, iki börek yürüttüm. Babamda geldi. “Paşam börekten buyurmaz mısınız” dedi. İsmet Paşa ise, “Yiyeyim de senin gibi göbekli mi olayım?” dedi. Babam göbekli “Ne yapayım Paşam sivil hayat böyledir…” diyerek başladı bir geyik muhabbeti. Paşa, babama ‘Nerede yaptın askerliğini’ dedi. Babamda Yemen’i kastederek “Çadıra geldiniz…” diye anlatırken İsmet Paşa babama “Sen tığ gibi delikanlıydın” derken ben heyecandan orada azıcık donuma kaçırdım.
Çünkü babam yalan söylememiş o güne kadar dalga geçerken “Oh dedim, ya şimdi gazetecilik döneminde İsmet Paşanın bir evladı gibiydim. Beni çok severdi. Ben ilk defa Paşa’nın fotoğraflarını çektim ama ne bileyim ben Paşa’nın o kadar fotoğraflarını çekip yan yana fotoğraflarımız olacağını…
Fikret Otyam Kimdir?
Devlet Güzel Sanatlar Akademisi Resim bölümü’nden mezun oldu. Burada ünlü Ressam Bedri Rahmi Eyüboğlu’nun öğrencisi oldu. Gazeteciliğe 1950 yılında “Son Saat” gazetesinde başladı. Daha sonra Cumhuriyet Gazetesi’nde çalıştı ve köşe yazarlığı yaptı. Özellikle Anadolu ve Güneydoğu Anadolu ile ilgili yazdığı röportajlarla tanındı. Bu röportajlarını çok sayıda kitapta topladı. Otyam halen, Aydınlık Dergisi’nde her hafta yazmaya devam ediyor. Emekli olduktan sonra resme ağırlık veren sanatçı, Antalya'da yaşamını sürdürüyor. Akdeniz Gazetecilik Vakfı ve Altın Portakal Kültür Sanat Vakfı’nın kurucu üyelerindendir. Fikret Otyam, ünlü besteci ve orkestra şefi Nedim Vasıf Otyam’ın kardeşidir...
Gülçin Ertunç Röportajı