Antalya'da yaşayan 88 yaşındaki sanatçı Fikret Otyam, böbrek yetmezliği rahatsızlığı nedeniyle haftanın üç günü diyalize giriyor. Otyam, Gezi direnişini anlatan tablosunu da hastanede diyaliz ünitesine bağlıyken kafasında oluşturup tuvale döktüğünü söyledi.
'GİDİP FOTOĞRAF ÇEKEMEDİM'
Gezi direnişi sırasında Taksim'e gitmeyi çok istediğini belirten Fikret Otyam, şunları anlattı:
"Gitmek isterdim ama yürüyemiyorum. Nasıl gideceğiz? Televizyonlarda seyrediyordum. Ben yazarım, bunları yazıyorum. Fotoğrafçılığım var ama oraya gidip fotoğraf çekme olanağım olmadı. Kalıyor ressamlık. Haftada 3 kez diyalize gidiyorum yıllardır. Orada hep resim yaptım, yattığım yerde. Düşündüm düşündüm, bir kalabalık var. Çok sade bir şey olsun istedim. Haftalardır düşündükten sonra bu resmi gözümün önüne getirdim. Eve geldiğimde bunu yaptım."
'YAŞANANLARI ANLATMAYA ÇALIŞTIM'
Tablosunda Cumhuriyet Anıtı, eylemciler, müdahale eden polisler, biber gazı ve tazyikli su ile yaşananları anlatmaya çalıştığını söyleyen Fikret Otyam, "Bizim polislerimiz, kim ithal ettiyse sanki ona çalışıyormuş gibi basıyorlar biber gazını. Atatürk heykelinin olduğu yer atılan bombaların, biber gazlarının dumanıyla gökyüzü bulanmış, pislenmiş. Aşağıda gençlere basınçlı su fışkırtan polisler var. Yine sol tarafta eli bayraklı gençler bekliyor ama önlerinde polisler var, bırakmıyorlar. Bu resmi yapmam 3-4 gün sürdü" diye konuştu.
TABLO SATILIK DEĞİL
Sanatçı Fikret Otyam, tabloyu yaparken yaşadıklarını ise şöyle anlattı:
"O zulmü yaşadım. Gençlere, insanlara yapılan işkenceyi, hainliği yaşadım. Basınçlı su, gökyüzündeki biber gazları, bir de bekleyen heyecanlı çocuklar ve onu önleyen polisler var."
Fikret Otyam, bu tabloyu satmayacağını uygun bir yere bağışlamak istediğini sözlerine ekledi.16 Ağustos 2013
Kaynak: www.ulusalkanal.com.tr