Basında Fikret Otyam

İnternet Haberleri


Fikret Otyam 'Gezi'nin resmini çizdi!

Ressam ve gazeteci-yazar Fikret Otyam, Taksim Gezi Parkı oeylemlerinde yaşananların resmini yaptı. Otyam, bu resmi satmayacağını, bağışlayacağını söyledi. 

Antalya’da yaşayan 88 yaşındaki sanatçı Fikret Otyam, böbrek yetmezliği rahatsızlığı nedeniyle haftanın üç günü diyalize giriyor. Otyam, Gezi olaylarını anlatan tablosunu da hastanede diyaliz ünitesine bağlıyken kafasında oluşturup tuvale döktüğünü söyledi. 

'GİDİP FOTOĞRAF ÇEKEMEDİM'

Gezi olayları sırasında Taksim’e gitmeyi çok istediğini belirten Fikret Otyam, şunları anlattı: "Gitmek isterdim ama yürüyemiyorum. Nasıl gideceğiz? Televizyonlarda seyrediyordum. Ben yazarım, bunları yazıyorum. Fotoğrafçılığım var ama oraya gidip fotoğraf çekme olanağım olmadı. Kalıyor ressamlık. Haftada 3 kez diyalize gidiyorum yıllardır. Orada hep resim yaptım, yattığım yerde. Düşündüm düşündüm, bir kalabalık var. Çok sade bir şey olsun istedim. Haftalardır düşündükten sonra bu resmi gözümün önüne getirdim. Eve geldiğimde bunu yaptım." 

'YAŞANANLARI ANLATMAYA ÇALIŞTIM'

Tablosunda Cumhuriyet Anıtı, eylemciler, müdahale eden polisler, biber gazı ve tazyikli su ile yaşananları anlatmaya çalıştığını söyleyen Fikret Otyam, "Bizim polislerimiz, kim ithal ettiyse sanki ona çalışıyormuş gibi basıyorlar biber gazını. Atatürk heykelinin olduğu yer atılan bombaların, biber gazlarının dumanıyla gökyüzü bulanmış, pislenmiş. Aşağıda gençlere basınçlı su fışkırtan polisler var. Yine sol tarafta eli bayraklı gençler bekliyor ama önlerinde polisler var, bırakmıyorlar. Bu resmi yapmam 3-4 gün sürdü" diye konuştu. 

'TABLO SATILIK DEĞİL'

Sanatçı Fikret Otyam, tabloyu yaparken yaşadıklarını ise şöyle anlattı: "O zulmü yaşadım. Gençlere, insanlara yapılan işkenceyi, hainliği yaşadım. Basınçlı su, gökyüzündeki biber gazları, bir de bekleyen heyecanlı çocuklar ve onu önleyen polisler var." 

Fikret Otyam, bu tabloyu satmayacağını uygun bir yere bağışlamak istediğini sözlerine ekledi.

Kaynak: http://www.timeturk.com/tr/2013/08/16/fikret-otyam-gezi-nin-resmini-cizdi.html#.UuLGMLQ5mM8


Fikret Otyam Sanat Galerisi’nin açılışında bulundum, Doğan HIZLAN

GEÇEN cuma günü, saat 15.00’te Antalya’da Fikret Otyam Sanat Galerisi açıldı.
Galeri Demirciler/Sobacılar Çarşısı içinde yer alıyor.

Demirciler/Sobacılar Çarşısı üzerine biraz bilgi vereyim:

1937 yılından itibaren zanaatkârlarıyla geleneksel kültürümüze hizmet eden Demirciler/Sobacılar Çarşısı, 2004 yılında Antalya Büyükşehir Belediyesi ve Mimarlar Odası tarafından açılan proje yarışması ile restore edilmeye karar verildi ve Çarşı 2009 yılında hizmete açıldı. 

Geleneksel zanaatların yaşatıldığı Demirciler/Sobacılar Çarşısı ayrıca sanat galerisi ile Antalyalılara hizmet vermeye başladı. Antalya’nın önemli sanatçılarından Grafik Sanatçısı ve Ressam Himmet Öcal, Seramik Sanatçısı Tufan Dağıstanlı, Yüksek Mimar Okan Koloğlu, Akdeniz Üniversitesi Müzecilik Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Nevzat Çevik ve Antalya Büyükşehir Belediyesi Kültür ve Sosyal İşler Dairesi Başkanı Adem Akyürek’in önerisi ile 9 ay gibi kısa bir sürede oluşturulan sanat galerisi, ünlü sanatçıları ve sanat değeri yüksek eserleri Antalyalılarla buluşturuyor. 

Çarşı içinde bulunan bu galeriye daha sonra Demirciler İçi Fikret Otyam Sanat Galerisi adı verildi!

* * *
AÇILIŞTA ben de bulundum. 

Fikret Otyam ve Filiz Otyam, açılışta bu galeriye Otyam adının verilmesinden duydukları memnuniyeti dile getirdiler.

Açılış konuşmasını Antalya Büyükşehir Belediye Başkanı Prof. Dr. Mustafa Akaydın yaptı.

Açış konuşmasının ardından sözü şair Ataol Behramoğlu devraldı ve Fikret Otyam’ı şu sözlerle anlattı.

“Bizim kuşağımız, halk sevgisinin en önemli kaynaklarından birini Fikret Otyam’ın röportajlarında bulmuştur. Onun ‘Gide Gide’ adını verdiği röportajları, Türkiye’de gazeteciliğin, bir edebiyat yeteneğiyle birleştirilmesinin ve halk sevgisiyle yoğrulmasının en seçkin örnekleridir.”

Fikret Otyam da galeriye adının verilmesinden duyduğu sevinci konuşmasında yansıttı: 

“Çok mutluyum, söyleyecek kelime bulamıyorum. Vefa denilen bir şey var ve bugün bu bir insanı mutlu etmek için, onu yüceltmek için sergileniyor. Orada tabelayı okuyorum; Antalya Büyükşehir Belediyesi Demirciler İçi Fikret Otyam Sanat Galerisi... Kime nasıl teşekkür edeceğimi bilemiyorum. Sağ olun başkanım ve sağ olsun emeği geçen herkes ve Antalyalılar.”

* * *
YEREL yönetimlerin, belediyelerin sanata önem vermeleri, yatırım yapmaları gerektiğini her zaman dile getiririm. Yıllardır Antalya’da yaşayan Fikret Otyam’ın adının bir galeride yaşatılması, takdir edilecek, övünülecek bir davranış.

Dileğim bu galeri, birçok sanatçının yapıtlarının sergilendiği ve sıkça ziyaret edilen bir mekân olur.
Doğan HIZLAN,dhizlan@hurriyet.com.tr, 9 Ocak 2013

Kaynak:http://www.hurriyet.com.tr/yazarlar/22321174.asp


Fikret Otyam’a Antalya’dan büyük vefa

Gazeteci, yazar ve ressam Fikret Otyam adına Antalya Büyükşehir Belediyesi tarafından yaptırılan sanat galerisi törenle açıldı. 

Aralarında gazeteciler Yalçın Bayer, Doğan Hızlan, Nebil Özgentürk ve şair Ataol Behramoğlu’nun da bulunduğu birçok dostu, Otyam’ı açılışta yalnız bırakmadı.Antalya’nın tarihi Demirciler İçi Çarşısı’nda oluşturulan Fikret Otyam Sanat Galerisi’nin açılışına Antalyalılar büyük ilgi gösterdi. Açılışın töreninin başında, Nebil Özgentürk’ün hazırladığı ve Fikret Otyam’ın hayatını anlatan belgesel, Türkiye’de ilk kez izleyiciyle buluştu. Açılışın ilk konuşmasını yapan şair Ataol Behramoğlu, “Bizim kuşağımız, halk sevgisinin en önemli kaynaklarından birini Fikret Otyam’ın röportajlarında bulmuştur. Onun ‘Gide Gide’ adını verdiği röportajları, Türkiye’de gazeteciliğin, bir edebiyat yeteneğiyle birleştirilmesinin ve halk sevgisiyle yoğrulmasının en seçkin örnekleridir” dedi. 

4+4+4 KIZLARI KÖLELEŞTİRİYOR

Fikret Otyam’ı aynı zamanda “yaşama sevincinin ressamı” olarak niteleyen Behramoğlu,  “Ama bugün Türkiye’de, sadece ekmeğimize değil, sadece özgürlüğümüze değil, yaşama sevincimize düşman olan bir iktidar var. Bugün haberini aldım, eğitimde 4+4+4 uygulaması sonucu 133 bin kız öğrenci okuldan alınmış. Amaçları buydu zaten; kızları hayatın içinden alarak köleleştirmek” dedi. Behramoğlu’nun konuşması sık sık alkışlarla kesildi.

OTYAM ÇİFTİNİN MUTLULUĞU

Daha sonra söz alan Fikret Otyam, “Çok mutluyum, söyleyecek kelime bulamıyorum. Vefa denilen birşey var, ve bugün bu bir insanı mutlu etmek için, onu yüceltmek için sergileniyor. Orada tabelayı okuyorum; Antalya Büyükşehir Belediyesi Demirciler İçi Fikret Otyam Sanat Galerisi... Kime nasıl teşekkür edeceğimi bilemiyorum. Sağolun başkanım ve sağolsun emeği geçen herkes ve Antalyalılar” diye konuştu.

Eşi Filiz Otyam ise çok gururlandıklarını belirterek Antalya Büyükşehir Belediye Başkanı Prof. Dr. Mustafa Akaydın’a ve belediye çalışanlarına teşekkür etti.

FİKRET ABİ’YLE ANILAR

Açılışta konuklara ve Antalyalılara seslenen Başkan Akaydın ise Filiz-Fikret Otyam ailesinin Antalya için çok büyük bir armağan olduğunu söyledi. Akaydın, Fikret Otyam’la ilgili bir anısını şöyle anlattı: “Ben Üniversitede Rektör iken Fikret abi geldi hastaneye. Çift görme rahatsızlığı vardı. Yanına gittim. Yine çok espiriliydi. ‘Yahu hocam’ dedi; ‘Bu hastalığın en kötü yanı ne biliyor musunuz, görmeye tahammül edemediğim adamları şimdi çifter çifter görüyorum.”

ACILAR BİTSİN

Ülke gündemine de değinen Başkan Akaydın sözlerini şöyle sürdürdü: “Türkiye ikinci bir açılım yaşıyor. Bizler barışçı insanlarız, nefret dolu insanlar değiliz. Affetmeye hazırız. Ben her türlü açılımdan ve aftan yanayım. Yeter ki terör bitsin, acılar bitsin. Fakat biliyorsunuz birçoğu uydurulmuş, monte edilmiş delillerle tutuklu olan yazarlar, aydınlar, gazeteciler ve komutanlar var. Ancak ben bu insanların tutuksuz halini gördüğüm zaman buna tahammül edebilirim.”

Daha sonra sanat galerisinin açılışı gerçekleşti. Kurdeleyi Filiz-Fikret Otyam çifti, Başkan Mustafa Akaydın, eşi Günseli Akaydın, konuk sanatçı ve gazeteciler birlikte kesti. Galeride Fikret Otyam’ın resimleri ile tekstil sanatçısı eşi Filiz Otyam’ın eserleri sergileniyor. 07 Ocak 2013

Kaynak: http://www.batiakdeniztv.com/antalya/fikret-otyama-antalyadan-buyuk-vefa-h1957.html


Fikret Otyam Sanat Galerisi, 5 Ocak 2013 Cumartesi günü saat 15.00’de törenle hizmete açılıyor.

Antalya Büyükşehir Belediyesi’nin tarihi Demirciler İçi’nde oluşturduğu Fikret Otyam Sanat Galerisi, 5 Ocak 2013 Cumartesi günü saat 15.00’de törenle hizmete açılıyor. Geleneksel zanaatların yaşatılmaya çalışıldığı Demirciler İçi, bu kez de sanat galerisi ile Antalyalılara hizmet verecek. Büyükşehir Belediye Başkanı Prof. Dr. Mustafa Akaydın, Antalya’yı kültür ve sanatın başkenti yapma hedefi doğrultusunda yatırımlar yapmaya devam ediyor. Cadde güzelleştirme çalışmaları ile esnaf ve zanaatkarına sahip çıkan Başkan Akaydın, şimdi de Demirciler İçi’ni geliştirmek, yeniden kimlik kazandırmak ve esnafını desteklemek için oluşturduğu sanat galerisi ile zanaatkarları ve sanatçıları da bir araya getiriyor. Başkan Akaydın, galeriye, Antalya’da yaşayan Türkiye’nin en önemli sanatçılarından ressam, gazeteci, yazar Fikret Otyam’ın adını vererek, kentin sanatçıya vefasını gösterdi. 2 Ocak 2013

Kaynak: http://manavgathaberi.com/fikret-otyam-sanat-galerisi-5-ocakta-aciliyor#more-49778


Hoşçakal İstanbul Sergisi - Fikret Otyam

Pazar gününün sıkıcılığından kurtulmanın en güzel yolu , hava bir de yağmurlu ise Resim Sergisi gezmektir. İstanbul ' da bu konuda oldukça şanslıyız, büyük galerilerin yanında bir çok vakıf veya şahsi  vb girişimler sayesinde birçok sergi ayağımıza kadar geliyor, istanbul modern , sakıp sabancı müzesi, pera müzesi, tophane-i amire benim ısrarla takip ettiğim yerler..

Çırağan Sarayında  Fikret Otyam 'ın   " Hoşçakal İstanbul "sergisi var. 27 Aralık 2012 tarihine kadar ücretsiz gezebilirsiniz, sergi için gelenlere otoparkta ücretsiz bilginize. .

Ustanın fırçasından tuvale yansıyan Anadolu'nun kara gözlü emekçi kadınlarını , dağlarını ,derelerini, göllerini , denizlerini ak ve kara keçilerini , eşeklerini , pamuk tarlalarını gördükçe  60 yıldır  boyalı olan o elleri öpesim geldi.. 

 

 serginin en pahalı tablosu 400 bin tl , resimlerin bazısı özel koleksiyon ama en düşük 15 bin tl den başlıyor..

 

 


Dibeklihan'da 'Fikret Otyam Meydanı' Açıldı

Dibeklihanda açılışı yapılan Orhan Kemal meydanından sonra bu kez de Fikret Otyam Meydanının açılışı  Fikret ve Filiz Otyam’ında katıldığı sade bir törenle açıldı.

Dibeklihanda Nedim Günsur sokağının sonunda Tek Tekçi Meyhanesinin bulunduğu meydan bundan böyle Fikret Otyam Meydanı olarak anılacak. Meydanın açılışına katılan Fikret Otyam açılışı yaptıktan sonra törene katılan dostları ile sohbet etti. Kendisine sorulan sorulara her zamanki nüktedan üslubu ile cevaplar verdi. Fotoğrafçılık ve ressamlıktan başka çok da iyi türkü söylediğini belirten Fikret Otyam senelerce Anadolu’da türküler derlediğini ve bu derlemelerinin tamamını Alevi vakfına bağışlayacağını söyledi. 17/07/2010

Kaynakhttp://turgutreislife.com/haber/125/17/dibeklihanda-fikret-otyam-meydani-acildi


Fikret Otyam Ödülünü Reddetti

Gazeteci – yazar ve ressam Fikret Otyam, Akdeniz Üniversitesi tarafından yarın verilecek 13’üncü Çevre Hizmet Ödülü’nü almayacağını açıkladı.
Otyam, gerekçe olarak aynı ödülün Çevre ve Orman Bakanı Veysel Eroğlu’na da verilmesini gösterdi ve “Aldığım takdirde yaşanan orman katliamına ortak olurum” dedi.
DHA’ya açıklama yapan 84 yaşındaki Fikret Otyam, “Ben yaştaki sedir, çam ve nice ağaçların acımasızca kıyıma uğratıldığını acıyla izlerken ve bu kıyımı kıyasıya eleştirirken, aynı amaçlı bir ödülün de Çevre ve Orman Bakanı Prof. Dr. Veysel Eroğlu’na da verilmesi, doğa sevgime ve bu konulardaki yazılarıma ters düşeceği; aldığım takdirde yaşanan orman katliamına ortak sayılacağımdan dolayı ödülü almayacağım” dedi.

Çevre ve Orman Bakanı Veysel Eroğlu ‘Avrupa Birliği’ne tam üyelik sürecinde, çevre başlığının açılması için gösterdiği üstün gayretlerden dolayı’, gazeteci- yazar ve ressam Fikret Otyam ise ‘Türkiye ölçeğinde eserleri ile çevre bilinci ve doğa sevgisinin gelişmesine yaptığı katkılardan dolayı’ ödüle layık görülmüştü.
Akdeniz Üniversitesi Atatürk Konferans Salonu’nda yarın gerçekleştirilecek törende İÇDAŞ A.Ş., Nevşehir Fen Lisesi Sürdürülebilir Yurt Binası inşaatı ile İncekara Holding, Ülkem için Orman Kampanyası ile Koç Holding Şirketleri, Kütahya Simav’da sürdürülen Yavru TEMA Programı ile Ömer Önder, Atıktan Geleceğe Yatırım Projesi ile Pharma Vision, arıtma çamurlarının bertarafı için geliştirilen Termal Kurutma ve Kojenerasyon Tesisi’nin inşasından dolayı Antalya Su ve Atıksu İdaresi (ASAT), Adrasan Koyu’nda çevresel değerlerin korunması için gösterdiği çabalardan dolayı gazeteci Erdoğan Kahya, Antalya Bölgesi’ndeki doğal ve kültürel değerlerin korunması konusunda 2009 yılında yapmış olduğu yayınlardan dolayı TRT Antalya Radyosu seçici kurul tarafından ödüle layık görülmüş ve bu ödüller geçen hafta açıklanmıştı.
Ödül töreni ise yarın Bakan Eroğlu’nun katılımıyla saat 14.00’da gerçekleştirilecek.
Hamit SEÇİL/ANTALYA, (DHA), 10.05.2010
Kaynak: http://www.ekemer.com/fikret-otyam-odulu-reddetti


Fikret Otyam: Kalemle Fırça Arasında 65 Yıl

Fikret Otyam, yeni bir sergisi için Ankara’da.
“Boyalarla 65 Yıl” adını taşıyan sergi, 21 Mayıs 2009’da “Galeri Polart”ta açıldı.
Sergi öncesinde, onun da benim de ağabeyim olan Nusret Kemal Otyam’ın evinde buluştuk. Nusret Kemal Otyam, Sevim Otyam, Fikret Otyam seksenin üstünde üç kardeş. Bu üç kardeşin söyleşi denizinde biz de kulaç alıştırmaları yaptık.
45 yıldır yazılarını okuduğum, uzun yıllar yazıştığım, resimleriyle soluk aldığım, “Gide Gide”leriyle ufkumu zenginleştirdiğim sevgili Fikret Otyam’ı dinlerken, kendimi bir yüzyıl ötelerde duyumsadım.
Bu güzel insanlar, zengin insan atmosferi içinde birinci sınıf bir yürekle yaşadılar. Binlerce on binlerce anı biriktirdiler; sevdiler, sevildiler, sevdiklerini yitirdiler, acı çektiler, hüznü de sevinci de özümsediler.
Evdeki söyleşimizi Hollanda Caddesi’ndeki “Galeri Polart”ta sürdürdük. Söyleşimizde, onun resimleriyle eşi, değerli sanatçı Filiz Otyam’ın bin emek, bin bir nakışla var ettiği dokumaları, bir gökkuşağı olarak sağılıverdi göğümüzden.
Filiz Otyam’ın el emeği, göz nurunda, kilimin keçeyle halayının sanatın büyülü gücüyle bir güzel harmanlandığını görüyoruz. Hele bu iki nesnenin, üç boyutu yüklenmesi hayli ilginç. Fikret Otyam’ın tavuskuşları bir yerlerden uçup konuyorlar Filiz Otyam’ın dokumasının kırlarına.
Fikret Otyam’ın sergisinde yörük kızları, tavuskuşları ve keçiler önde. Doğu’yu ve Güneydoğu’yu yıllar öncesinde adım adım gezmiş; o coğrafyanın insanlarıyla günler geçirmiş, onların yaşamını uzun röportajlarla kamuoyuna duyurmuş bir gazeteci olan Fikret Otyam, 80’lerden sonra kendini alabildiğine resme vermiş.
Devlet Güzel Sanatlar Akademisi Bedri Rahmi Eyuboğlu Atölyesi Yüksek Resim Bölümü’nden mezun olan Otyam’ın, kısacık zaman dilimi içinde Çallı İbrahim’den Zeki Faik İzer’e, Yaşar Kemal’den Orhan Kemal’e, Orhan Peker’den Nevzat Üstün’e,  Kemal Aydar’dan Falih Rıfkı Atay’a onlarca kişiyle yaşadığı ilginç anıları dinleme olanağı bulduk. 
Kendine özgü biçemini yakalamış bir ressam olan Fikret Otyam; resimleriyle, kentlerin kirli atmosferinin çok ötesindeki doğaya, daha doğrusu gizemli bir dünyaya yolculuk yapıyor. Karlar, dağlar, ovalar, buğdaylar, keçiler, Anadolu insanının bin yıllık yaşama mekânını bir yoğun hüzünle koyuyor önümüze. Otyam’ın kimi resimlerinde semah dönenler de katılır aranıza, bir özgün ritmin akışıdır renklerle biçimlenen. Resimler arasında bir resmin önünde durursunuz. Ulusal Kurtuluş Savaşı’nda Mustafa Kemal Paşa’nın büyük “duruş”udur sizi etkileyen. Sonra günebakanların ışıltısı vurur yüzünüze, bir atın dingin yürüyüşü eklenir yaşamınıza. Atın terkisinde bir çocuk, dizginler bir ananın elinde.
Fikret Otyam’ın resimlerinde kadın figürü tüm görkemiyle çıkar öne. Bu kadınların kocaman gözleri vardır; aklı, güzelliği, sevinci, hüznü, yalnızlığı, aşkı gözlerindedir hep.
Bir röportaj ustasıdır Fikret Otyam. Kim bilir kaç kişinin dünyasına sefer eylemiştir sorularıyla. Bu kez bizim sorularımıza yanıt verdi uzun uzun, 83 yaşında pırıl pırıl bir bilinçle. Akademi yılları, Nevzat Üstün, ünlü sinema ve tiyatro sanatçısı Ayfer Feray bu resmigeçitte yerlerini aldılar.  “Dünya” gazetesinde, “Ulus”ta, “Cumhuriyet”te boy veren emeği, şimdilerde “Aydınlık”la okuru buluşturuyor. Ülkesinin sorunlarına yüreğini yatıran, insanı mutlu olsun diye kendi rahatına kıyan bir güzel insan Fikret Otyam.
Otyam, canı ciğeri, kardeşi ressam Orhan Peker’i, yüreğinin bir parçası olarak değerlendiriyor; Orhan Kemal’le dostluğunu öne çıkarıyor; Sait Fak’in son yıllarının bir tanığı olmayı yaşamının bir kazancı sayıyor.
Doğu ve Güneydoğu’yu yıllar öncesinde bütün ayrıntılarıyla gezip inceleyen Otyam, o yıllardaki sorunları dönemin Cumhurbaşkanı Cemal Gürsel’e bir güzel anlattığını da sözleriyle ekliyor; dünkü Doğu’nun bugünkünden çok farklı olduğuna vurgu yapıyor.
Ressam, gazeteci, yazar, söz ustası Fikret Otyam’ın insanlık tarihini özümseyen emeği, yazı ve resimleriyle ufkumuzu renklendirmeyi sürdürüyor. Bir masal kahramanıdır yanı başınızda, sevecen, coşkulu, güngörmüş, hünerli…
Sanatımızı bir mızrak boyu yükselten bütün Otyam’lara selam olsun!
 
Kaynak: Karadeniz gazetesi, 28 Mayıs 2009, Ahmet Özer


Otyamlar’ın Moshakis ile Sergisi

Fikret ve Filiz Otyam ile Pavli Moshakis’in ortak sergisi Vakıfbank Beyoğlu Sanat Galerisi’nde açıldı.          
Filiz Otyam, Fikret Otyam ve Pavli Moshakis ortak sergilerinde Fikret Otyam’ın “Boyalarla 56 Yıl/Resim”, FilizOtyam’ın “Özgün Dokuma” ve Pavli Moshakis’in “Eski İstanbul Resimleri” konulu ortak sergisi, 18 Mayıs’a kadar görülebilir.

Fikret Otyam’ın “Boyalarla 56 Yıl/Resim”, Filiz Otyam’ın “Özgün Dokuma” ve Pavli Moshakis’in “Eski İstanbul Resimleri” konulu ortak sergisi, Vakıfbank Beyoğlu Sanat Galerisi’nde açıldı. 
Fikret ve Filiz Otyam ile Moshakis’in 66 yapıtının yer aldığı sergide, Fikret Otyam, kendine özgü Harran görüntülerini renklere yansıtıyor. Filiz Otyam’ın özgün dokuma örnekleriyle katıldığı sergiye, İstanbul doğumlu sanatçı Pavli Moshakis ise 24 yapıtıyla renk katıyor.
Sergiyle ilgili duygularını aktaran Fikret Otyam, 2 yıl önce Moshakis ile Deniz Müzesi’nde yine ortak bir sergi açtıklarını hatırlatarak, şunları kaydetti: “Pavli, o tarihten beri eski İstanbul resimlerini büyük olarak yapıyor. Ve bu sene, 1925-1926, 1930-1932 yıllarının bir hasretini getirdi, aklında kaldığı kadarıyla... Harika resimleri var... Biz de eşim Filiz’in yeni çalışmaları olan özgün dokumalarını getirdik. Benim Harran resimleri var... Biz, bir güzelliği birisine aşılıyorsak mutlu oluyoruz.” 
Filiz Otyam da sergiyle ilgili duygularını, “Mutluluk ve heyecan hissediyorum” şeklinde özetledi.
İstanbul doğumlu 88 yaşındaki sanatçı Pavli Moshakis ise doğduğu vatanına yeniden geldiği için mutlu olduğunu belirterek, şöyle konuştu:
“Ben, Yunanistan’da hasretle İstanbul resimleri yapıyordum. Bu resimler gittikçe çoğaldı. Hep ‘Bu resimler ne olacak yahu?’ diye soruyordum. Sonra Fikret Otyam beni çağırdı ve 2 sene evvel sergimiz açıldı. Bütün resimlerim hep satıldı. Aşağı yukarı 50 tane resim satıldı. Şimdi mutluyum... İstanbul’a geliyorum, arkadaşlarımı görüyorum.” 
Vakıfbank Genel Müdürü Altan Koçer’in de katıldığı açılış kokteylinde, Tomris Alpsan keman, Yalçın Ateş de flütle bir resital verdi. 

NOSTALJİK GÖRÜNTÜLER
Fikret Otyam, Harran görüntülerini resmettiği 37 yapıtında, doğaya doğrudan ve yoğun bir resimsel kimlik kazandırıyor. Filiz Otyam da bu sergide, 21 yıl önce yolluk dokuyarak başladığı uğraşını özgün örneklerle süslüyor. 
Moshakis de yapıtlarında, eski İstanbul sokaklarından kahvehanelere, Boğaz görüntülerinden meyhane dostluklarına kadar uzanan resim macerasında, tuval üzerine adeta hasretini çiziyor. 
18 Mayıs Perşembe gününe kadar açık kalacak sergi, Pazar günleri hariç her gün 09.00-18.00 saatleri arasında gezilebilecek. 

Kaynak: http://arsiv.ntvmsnbc.com/news/3593.asp